Arion-koret har eksisteret længere, end det er mange andre kor forundt. Denne vedholdenhed kan man takke mange enkeltpersoner for, både inde for det musikalske, det organisatoriske og det sociale. Her skal nævnes nogle få, som har gjort en særlig indsats for at Arion-koret har kunnet leve videre.
A. C. Petersen
Kontorchef, ridder af Dannebrog Født 8. maj 1858 Død 24. maj 1923 Dirigent 1896-1902 og 1907-1923. Æresmedlem 4. januar 1900 |
Andreas Christian, Petersen født i Roskilde den 8. maj 1958, død 24 . maj 1923. Kom som ganske ung ind på underofficiers elevskolen i København. Denne uddannelse prægede ham gennem hele livet, ordenssans, akkuratesse, disciplin og respekt for indgåede aftaler var grundpiller i hele hans færden.
I 1896, da han første gang overtog posten som Arions dirigent, var han oversergent, for efter at have været sekretær for landsudstillingen i Aarhus i 1909, at indtræde i Forsikringsselskabet Jylland som kontorchef.
Allerede før sin indtræden i Arion var han godt kendt i Aarhus for sin store interesse for musikken, dels som Kvartitspiller, og dels som udøvende musiker, men havde dog ikke før virket som sangforeningsdirigent. Dog anså man ham for at være i besiddelse af de egenskaber, der bar i den retning og tiden har vist at Arion ikke greb fejl ved dette valg. Det er sikkert ikke for meget sagt at uden hans interesse for koret , var det sikkert ikke kommen frelst igennem de perioder af sløvhed og manglende interesse blandt sangerne, der lige var ved at ende i kaos. Hans store betydning for Arion kan derfor under ingen omstændigheder vurderes højt nok.
A. C. Petersen havde kun virket ganske kort tid i Arion før man var klar over hans godt musikalske øre, hans smag for god musik, hans stilrenhed og akkuratesse, hans evne til at beherske sangerne og til at få den rette klang frem i korene. Ikke mindst hans kammeratlige sindelag overfor alle sangerne bevirkede hurtigt at korets medlemmer følte sig tiltrukket af hans noble og retlinede personlighed, der ved siden af de allerede nævnte egenskaber, besad den sjældne evne ved en meget bestemt optræden men også en kammeratlig måde at sætte sig i respekt. Den gang ver der ikke tid eller anledning til passiar sangerne indbyrdes under øvelserne. Det skulle A. C. nok sørge for og dog følte man sig langt fra at være på skolebænken.
Den første periode af hans dirigent virksomhed var koret nærmest en dobbelt kvartet, hvor den enkeltes indsats så afgjort betød langt mere end i dag, og som meget let ved sin udeblivelse fra nogle enkelte prøver forud for en koncert var i stand til at vælte den, eller i der mindste forringe den betydeligt. Derfor blev kammeratskabet, ansvar og fællesfølelsen, når koret var på sit højeste, af høj kvalitet.
Når A. C. P. i 1902 opsagde sin stilling, skyldtes dette ingenlunde manglende interesse mellem ham og formanden, murermester Christian Jensen, lige så lidt som at sangerne skulle have skiftet mening om hans betydning for koret. Der var derfor også en stor skuffelse blandt disse, at det trods gentagne opfordringer ikke lykkedes at ombestemme A. C. Petersen, som var ubøjelig.
Måske har Arion heller ikke haft nogen skade at at lære at vurdere hans store indsats og betydning for koret. Gennem de næste fem år prøvede ikke mindre end tre forskellige dirigenter, hver især dygtige personligheder, som gjorde et ærligt arbejde for at føre Arion frem igen, men alle uden held.
I denne periode er det særlig malermester Frantz Grouleff der ved sin store kærlighed til Arion redder den fra opløsning.
Den 12. marts 1902 kun tre dage forinden Arion skulle afholde sin årlige store forårskoncert, nedlægger dirigenten Hrr. A. Stilling sin dirigentstok og vil ikke mere. Arion måtte da til sin gamle dirigent Hrr. A. C. Petersen der også beredvilligt hjalp den over forlejenheden og dirigerede koncerten som forløb til alles tilfredshed og for fuldt hus. Efter denne anmodede man A. C. P. om at vedblive som dirigent, og han stillede sig ikke helt afvisende, med ønskede et halvt års prøvetid. Efter dette forløb kunne alle med tilfredshed og glæde konstatere, at Arion nu atter var i stærk og mærkbar fremgang og man har siden da aldrig haft sløjheds perioder, som tidligere.
A. C. Petersens store interesse for Arion gav sig udslag på mange måder. Det er ikke for meget sagt, at han ofrede al sin fritid for Arions ve og vel. Arkivet havde hans største interesse, skønt det på den tid (til år 1918) kun bestod af to kasser fyldte med bøger og af den grund var vanskelig at holde orden i. I 1912 udfører han et stort arbejde med katalogisering af alt nodemateriale i en protokol og til stadighed førte han bog over hvilke sange der blev indøvet og tillige af sangerne. Disse optegnelser findes nu opbevaret i Arkivet og beviser hvor energisk der den gang blev arbejdet og med hvilken akkuratesse alt blev udført med. Det ville sikkert i allerhøjeste grad have glædet ham at se Arions arkiv i dag, det takket være to legatstiftere omfatter et meget righoldigt nodemateriale.
År 1900 udnævnes A. C. Petersen til æresmedlem af Arion. En af Arions glansperioder faldt i tiden 1912-1920, da A. C. Petersen ved sin side som formand havde Carl Knudsen. De supplerede hinanden på en aldeles fortræffelig måde.
Højdepunktet i denne periode var vist jubilæumsfesten den 17. bebruar 1918, der lige som 50 års jubilæet faldt i en mørk og vanskelig krigstid. Dog blev 25 års festen både hvad koncert, middag og påfølgende bal angår en højtidelig oplevelse, som vi der deltog med stor glæde mindes og som vi ønske af festen i år på alle måder må få samme smukke forløb.
Den 24. maj 1923 afgik A.C. Petersen ved døden, 65 år gammel. Dødsfaldet kom ikke uventet.
Man kan idag stille spørgsmålet: Hvad var der blevet af ARION, hvis ikke A.C. Petersen i 1907, hvor ikke mindre end 3 dirigenter i de foregående 4 år, uden større held, havde forsøgt sig, forbarmede sig og sagde ja. Medlemstallet var samtidig - i uhyggelig grad - dalet meget nær til det punkt, hvor det ikke havde været urimeligt at sige stop. Vi må idag fortsat sende ham en venlig tanke, for uden ham og hans indsats havde ARION nok ikke eksisteret i dag.
Arnold V. Olsen
Arnold Valdemar Olsen Typograf Født 28/6 1852, død 14/2 1928 Medlem 7/1 1894 -1928 2. tenor Æresmedlem 16.2 1913 Kasserer 1897 - 1898 og 1904 - 1911 Indstifter af Arions første fond i 1923. |
Arnold Olsen var født den 28. juni 1852, død den 14. februar 1928. Blev optaget i Arion i 1894 - var kasserer i to perioder. A. O. var typograf ved Aarhus Amtstidende i over 30 år. Var afholdsmand gennem 40 år.
Han blev lige fra sin indtræden i koret et meget virksomt og interesseret medlem, der tog del i alt der vedrørte Arion. Til daglig var han ikke særlig fremtrædende, men sad inde med god almen viden og var en god taler, altid hjælpsom, lun og gemytlig, var en stor Børneven. Således husker jeg fra min barndom, hans kone fortalte mine forældre, at børnene i ejendommen, hvor de boede, ofte søndag formiddag råbte nede fra gården op til køkkenvinduet: Fru Olsen, må Olsen komme ned at lege!. - Selv havde han ingen børn.
På generalforsamlingen i 1912 meddelte han, at på grund af alder ønskede sig overført til de passives rækker. Dette beklagede medlemmerne dybt, men da han lovede at møde op, såvel til de ugentlige sangaftener, som ved alle festlige lejligheder, måtte medlemmerne slå sig til tåls hermed. Han skuffede dem heller ikke. Jeg erindrer i min tid ikke nogen sangfest, eller andre festlige lejligheder, hvor vi har måttet savne ham, uden sygdom har været årsagen hertil. - Derimod mindes vi hin sommer søndag, hvor Arion havde arrangeret udflugt til Stautrup, og hvor Arnold Olsen er så uheldig at komme for sent til Hammeltoget. Men uden betænkning begiver sig på vejs til fods over Aabyhøj, Brabrand, Årslev til Stautrup, endog så heldig mellem Brabrand og Årslev at komme op at køre med en sangerbroder, der i bil er blevet noget forsinket. Hånden på hjertet, kære sangerbroder, hvor mange af os havde gjort ham det efter, til trods for hans 73 år? De fleste af os havde vist i stedet opfundet en undskyldning.
Den. 16. februar 1913 - Arions 20 årige stiftelsesdag, udnævnes Arnold V. Olsen til æresmedlem af Arion.
Arnold Olsen donerede fire kontrabøger til Arion, men det måtte først offentliggøres efter hans død. Denne donation er gennem årene vokset og er fundamemtet for at Arion-koret i dag er ejer af sit eget hus, som er rammen om korets aktiviteter.
Carl Knudsen
"Store Carl" Bogholder, senere Grosserer Født 2/11 1881 Død 30.6 1955 Medlem 1/9 1909 1. tenor - 2. tenor Ridder af Dannebrog Formand for bestyrelsen 21/8 1912 til 31/8 1921 Hædersmedlem 1/9 1934 Æresmedlem 2/11 1941 |
Han var en mand man havde respekt for, og han var tilsyneladende ikke bange for at give sin mening til kende, også når der var noget, som ikke passede ham. Hans store arbejde for dansk korsang medførte, at han, formentlig som den eneste i landet, som en hæder derfor, blev udnævnt til Ridder af Dannebrog. Som en lille morsomhed kan nævnes, at hans sommerhus på Ahornvej i Risskov, bar navnet: ”ARION”. Hvad hjertet er fuldt af.
Frantz Grouleff
Malermester Arions "bedstefar" Født 12-11 1845 Død 7-2 1914 Medlem 1893-1914 Formand 1893-99 samt flere bestyrelsesposter Æresmedlem 1911 |
Grouleff kan man sikkert med rette betragte som den egentlige stifter af Arion i al tilfælde var han den blandt stifterne der længst og trofast holdt ud som aktiv sanger, nemlig lige til sin død i 1914. Og i de vanskelige perioder, hvoraf der var flere i korets førse 14-15 års bestående, var han altid samlingspunktet, og den der holdt sammen på sangerne. - Grouleff var en glimrende 2. bas, og var i mange år en højt skattet kraft i domkirkekoret. Tidspunktet for hans udnævnelse til æresmedlem kendes ikke, første gang han i forhandlingsbogen benævnes som sådan er i 1911.
Henrik U. Scheiby
Henrik Übelshäusser Scheiby Malermester Født 8/10 1885, død 10/9 1958 Medlem 13/6 1917 - 10/9 1958 1. bas Arkivar 1918 - 39 samt flere bestyrelsesposter Korets historiker og arrangør af Arions berømte juletræsfester Hædersmedlem 5/11 1935 Æresmedlem 8/10 1945 |
Han var ungkarl, og hans ”barn” var Arion. Lykkeligvis forstod man tilsyneladende at bibringe ham den hæder, som hans kolossale arbejdsindsats fortjente. En utrolig ”hittepåsomhed” var han tilsyneladende udstyret med og havde tillige rige kunstnerisk evner, og tillige en utrolig flot håndskrift, hvad koret også forstod at drage nytte af, når der skulle udfærdiges diplomer o.l.
Alle hans juletræsarrangementer taler for sig selv. Hans mor, omtalt som korets ”bedstemoder” bidrog også flittigt. Der er flere ting, som ikke er nævnt i ovenstående opstilling.
K. Aksel Nielsen
"Ditteren" Konditor, Konfektfabrikant Medlem 30/11 1910 2. bas - 1. bas Næstformand 31-8 1923 til 31-8 1926 |
Et af de mest ”farverige” medlemmer i korets historie. Optræder som solist ved talrige koncerter og er hovedarrangør af flere fester. Er tillige storleverandør af sange.
K. Aksel Nielsen er ophavsmand til en af de ældste traditioner i Arion-koret: Den Vandrende Sanger.
Den Vandrende Sanger blev 'født' til Torskegildet i december 1922.
"Paa Forslag af K. Aksel Nielsen indstiftedes her en ny Titel "Den Vandrende Sanger". - Denne er en morsom Dukke af Mandskøn med Sangerhue og meget indskrænket Aasyn.
Dukken bortloddes og Vinderen modtager Dukken tillige med et Skærf med en Række Ordener samt Titlen "ARIONS vandrende Sanger", til det næst følgende Torskegilde. Tillige er Vinderen Gæst ved Bordet ved det Paafølgende Torskegilde. Som første vinder af Titlen for 1923 blev Hans Malmstrøm den heldige; siden da er den gaaet igen hvert Aar og er stadig lige aktuel og fornøjelig".
Dukken blev opdaget af K. Aksel Nielsen, "Ditteren", i Sjørup Jørgensens vindue på Søndergade i forbindelse med en juleudstilling. Han syntes straks den lignede Oskar Petersen på en prik og måtte ganske simpelt have "dukken", han fór derfor ind i forretningen for at høre om den kunne købes for penge, og det kunne den altså. Pris kr. 4,85. Sidenhen har dukken blandt ARIONere naturligvis ikke heddet andet end - "Oskar".
Oscar Petersen
Oscar Johan Peter Petersen Agent, repræsentant Født i Aarhus den 26.4 1880, død 7/7 1962 Medlem 16/9 1906 2. bas Sekretær 1915 - 1918 Formand fra 19-8 1923 til 31-8 1931 Æresmedlem 26. april 1940 |
Oscar Petersen indtrådte i Arion i 1906 og blev allerede i 1912 valgt til formand, trods det, at han ikke var nærværende på generalforsamlingen. Han ønskede dog ikke at modtage dette ærefulde hverv, da hans tid ikke tillod det. - I 1914 indtræder han dog i bestyrelsen som sekretær og næstformand i hvilken stilling han forbliver til 1920 for allerede året efter i 1921 at indtræde i bestyrelsen som næstformand.
I 1923 modtager han valget som formand og i de otte år han sidder som sådan, udfører han et mægtigt arbejde til højnelse af korets standard. Ikke mindst på sangens område opnås resultater, som ingen sinde før, hvilket de mange omtaler i presses fra den tid bekræfter. Ikke alene danske men også tyske og franske. Æren for disse må han selvfølgelig i høj grad dele med dirigenten Hrr. Skipper Nielsen, der dygtigt og energisk ledede den musikalske del.
Oscar Petersens store fond af initiativ og idéer giver som resultat et kammeratskab og en fællesfølelse medlemmerne indbyrdes inden for det lille samfund af Arionere som man sikkert skulle lede efter at finde magen til. Den enkelte sanger følte sig i den grad hørende til en enhed, en mekanisme, hvis gang blev usikker ved hans fraværelse,
Af begivenheder i Oscar Petersens formands periode bør bl.a. nævnes herlige Molsture, hvor udflugten til Ebeltoft den 4. juli 1926 sikkert bærer prisen som en af de allerbedste. - Festen en søndag formiddag den 13. december 1935 i anledning af Robert Petersens 50 års fødselsdag, hvor æresgæsten udnævnes til æresmedlem af Arion og skænker Kr. 1000 til et fond "A. C. Petersen Mindefond". Eller festen på Vennelyst den 28. juni 1927 i anledning af vort æresmedlem Arnold V. Olsens 75 års fødselsdag.
Men over alle begivenheder stråler Flensborgturen den 1-2-3 juni 1930 som den største i Arions historie til dato. - I forhandlingsprotokollen skrives bl.a.: "Når Flensborgturen blev så vellykket og i det hele taget blev mere end et Fata Morgana skyldes det ene og alene vor energiske formand Oscar Petersen. Det var ham der undfangede idéen, og det var ham, der førte den gennem alle vanskelighederne til Sejr. Det er derfor også langt fra en overdrivelse når vores store versmager og uforlignelige spasmager fra den tid, Aksel Nielsen, på den sang, som gjorde så enestående lykke ved middagen i Gnomenkeller i Flensburg, som overskrift skriver:
Til Oscar Petersen i anledning af hans mesterstykke.
Korets præsentation blev omtalt dernede med stor begejstring, Efter koncerten i Flensborg tråte mødets dirigent, journalist J. N. Jensen frem og udtalte bl.a. en tak til Aarhus by for den interesse, som byen altid har vist folkefællerne syd for grænsen, og rettede en særlig tak til Arion for korets brillante sang, som betegnede som kunst i lighed med Aarhus Teaters gæstespil. - Flensborg skriver bl.a.: Når Arion har været glad for sit ophold syd for grænsen, så gælder i ikke mindre grad, at man hernede er glad og taknemmelig for Aarhusianernes besøg. Også herned vil man huske Arion.
På generalforsamlingen deb 31. august 1931 beklagede Oscar Petersen på grund af forretningsmæssige hensyn at måtte nedlægge sit hverv som formand, men bad medlemmerne være forvisset om at dette ikke betød, at hans interesse for Arion dermed blev mindre, hvilket han tilfulde har bevist igennem de siden da forløbne 11 år. Hans interesse og kærlighed til Arion er så sandelig i dag ikke mindre end tidligere, intet som har betydning for hans kære Arions fremgang og trivsel undgår hans opmærksomhed. Han er stadig aktiv sanger har alene stået i koret over 36 år og meget tvingende grunde skal der til, hvis han en sangeraften må forsømme. I festudvalget til forberedelserne med jubilæumsfesten for øje tager han ivrig del.
På 25 års dagen for sin opdagelse i koret (16. september 1931) blev der ved en lille festlighed vist ham stor opmærksomhed. Formanden O. Th.Christensen takkede ham for alt hvad han har været for Arion og hæftede til sidst Guldlyren på hans bryst. Oscar Petersen takkede og skænkede til erindring om dagen et meget smukt udført bordbanner, som viste sig at være en tro kopi at Arions smukke banner. Den 26. april 1940 på Oscar Petersens 60 års fødselsdag blev han hyldet fra alle sider. Samtlige medlemmer af Arion med dirigent i spidsen vækkede fødselaren i bogstavelig forstand i den tidlige morgenstund. Efter der var afsunget nogle sange, udtalte formanden, fuldmægtig Wagner Arndt, smukke ord om Oscar Petersens store betydning for Arion og udnævnte ham til æresmedlem af koret.
Robert Petersen
Fabrikant Født 13. december 1875, død 21. november 1935 Medlem 30-1 1910 til 1935, dog kun aktiv få år Æresmedlem 1925 Hædersmedlem 1935 |
Robert Petersem blev optaget i koret 30. marts 1910, men måtte allerede forlade Arion i januar 1911 på grund af at han skulle overtage en stiling i Fredecia. Alle korets medlemmer beklagede dette dybt, thi trods det korte tidsrum han havde stået i koret, havde han ved sin store personlighed skabt en atmosfære omkring sig, som må betegnes om enestående.
Medlemmerne takkede ham for hans gode kammeratskab, og den glæde alle havde følt alene ved hans nærværelse i den lille kreds. Han fik overrakt et sølvbæger til erindring. Han selv skænkede Arion en faneplade med indskriptionen Med tak til Arion for mange glade timer.
Han gav tillige det løfte aldrig at glemme Arion, men komme tilbage så ofte han fik lejlighed dertil, et løfte han tilfulde indfriede. Ligemeget hvor han så end befandt sig på rejse Danmark rundt som repræsentant - var det noget på færde i Arion, der være sig sangfester, koncerter, aftenunderholdning eller generalforsamling, juletræsfest eller torskegilde, altid var han tilstede, aldrig skyede han noget offer eller besværlighed for at kunne være i selskab med Arionerne, om også det kun kunne blive for en kort stund på et par timer. Som regel var han dog den, der i al stilhed først brød op, for i tide at nå et tog eller damper. Dog først efter at have haft en lille konference med den fungerende kasserer, og et par blade fra hans tegnebog var vandret over i dennes lomme, til fælles bedste.
Var han forhindret i at være tilstede ved en festlig lejlighed, kunne man være aldeles sikker på at modtage en hilsen fra ham i form af et eller andet morsomt påfund. Mange af de ting, der endnu i dag opbevares i Arions arkiv fra den tid, er fra hans hånd. Mange kan synes mærkelige og snurrige, men hver især har de sikkert gjort lykke i øjeblikket. Han beviste hermed hvilken interesse han omfattede Arion med, selv om han var langt borte.
Ved festkoncerten i anledning af 25 års jubilæums dagen den 16. februar 1918 i håndværkerforeningens store sal, holdt han - ind imellem kantatens to afdelinger - festtalen for Arion og opridsede i korte træk dens hidtidige historie på en meget smuk måde.
Ved mindehøjtideligheden for vor gamle dirigent, den 15. august 1923, skænkede Robert Petersen Arion et smukt billede af A. C Petersen til ophængning i vort sanglokale. Dette blev indledningen til det smukke billedgalleri vi efter hånden har fået samlet af vore dirigenter og æresmedlemmer. Ved den lejlighed holdt Robert Petersen en meget smuk og hjertevarm tale for vor afdøde ven, sangerbror og dirigent, A. C. Petersen. Ingen kunne som han finde de ord der i denne stund skulle siges.
Ved stiftelsesfesten den 16. februar 1924 skænkede Robert Petersen Arion en smuk vandrepokal, som efter giverens ønske skal udsættes ved det årlige keglespil, der dog, ligeledes efter giverens ønske, aldrig kan vindes som ejendom. Ved samme lejlighed viste han atter sit hjertelag og offervilje ved at invitere alle festens deltagere på smørrebrød, øl og snaps.
Da Hrr. Robert Petersen den 13. december fylder 50 år, og da han gennem årene har været Arion en stor støtte, besluttede bestyrelsen at søge medlemmernes sanktioner til at udnævne ham til æresmedlem, hvilket skete enstemmingt.
Tirsdag den 2. april 1935 afholdtes der efter sangøvelsen en lille festlighed i Håndværkerforeningens Laugssal for to af vore gamle sangerbrødre i anledning af deres 25 års medlemsskab af Arion, nemlig vort æresmedlem Robert Petersen og Christian Hansen, det begge blev udnævnt til hædersmedlemmer. Robert petersen er således både æresmedlem og hædersmedlem, den første i Arions historie og vel nok den største hædersbevisning der kan opnås.
Vagn Pedersen
Vagn Pedersen virkede i mange år som lærer ved Vorrevangsskolen og senere ved Forældreskolen i Århus. Født 5/1 1934 Dirigent fra den 26/8 1952 Musikpædagogisk eksamen i musikteori, kordirektion og orkesterledelse Koncerter i Danmark, Wales, Italien, England og U.S.A. Børnekor, ungdomskor, blandet kor og mandskor Undervist siden 1953 Uddannede flere solister Æresdirigent 9/10 1990 |
I en menneskealder var han Herrekoret Arions dirigent. Han var blot 18 år, og musikstuderende, da han i 1953 påtog sig hvervet som det bedagede kors musikalske leder. Det må have krævet ganske særlige evner og viljestyrke at indgå i et sådant arbejde. Mesterstykket fulgte allerede året efter, da han førte koret frem til en af dets største succeser. Stedet var Harzen, hvor koret gæstede Goslar og det stedlige herrekor. Op til den stort anlagte koncert havde Vagn Pedersen ved sangprøver 3 gange ugentligt formået at indøve hele 21 numre, således at korets 40 medlemmer kunne synge dem alle udenad, helt uden brug af noder. Og kritikken var strålende. Man forbløffedes især over hans sikkerhed og myndighed, når man tog i betragtning, at det var hans første, større, offentlige fremtræden.
Straks efter havde Aarhus Stiftstidende også en af de større overskrifter fremme: “20-årig dirigerer 60-årigt mandskor”. Og fødselsdagskoncerten blev også succes. Dirigentens budskab var klart: “Hvis man vil nå resultater hjælper blødsødenhed ingen steder”. Kort sagt: der blev virkelig arbejdet.
Udlandsrejserne blev med årene mere og mere almindelige, med Tyskland som det foretrukne rejsemål, og det blev til mange festlige og uforglemmelige oplevelser under Vagn Pedersens eminente ledelse.
I 1985 fejrede han 30 års dirigentjubilæum i Musikhusets store sal, hvor alle hans kære kor var repræsenteret. Ud over kor fra hans egen nyoprettede “Århus Ny Korskole” var der deltagelse af “Malernes Sangkor” og selvfølgelig også af “Arion” og af flere solister. “150 om een” lød annonceringen, og igen blev det en meget stor succes ikke mindst takket være dirigenten, som ydede en meget stor indsats, også fysisk. Efter koncerten blev han da også fejret på scenen med gaveoverrækkelser og hyldest i bedste “sidste promenadekoncert-stemning”.
Få år efter var han atter den inspirerende leder, da den største tourne i korets historie blev gennemført. Turen gik til USA, blandt andet med optræden på friluftsscenen i Disney World i Florida. I 1990 sagde koret tak for 45 års tro tjeneste ved at udnævne Vagn Pedersen til korets første æresdirigent. Hans sidste større opgave som dirigent, blev ved korets 100-års jubilæumskoncert i Musikhuset i 1993. Af helbredsmæssige grunde valgte Vagn Pedersen at træde tilbage som korets kunstneriske leder i 1994.
Herrekoret Arions medlemmer, og med dem mange andre sanginteresserede århusianere, vil altid mindes Vagn Pedersen med taknemlighed. Få er de, som har ydet mere for kormusikken og for musiklivet i Århus end Vagn Pedersen. Hans pædagogiske evner var uangribelige, og med sin udstråling og umiddelbare glæde for sang og musik, lærte han os korsangere at glædes og at nyde.